2010. október 30., szombat

Poirot

Már második hete minden este nyolctól, de van hogy öttől Poirot-ot nézünk. Én inkább kényszerből, mint saját akaratomból. Kaszi teljesen oda van érte!!! Remélem lassan az összes részt láttuk így mást is lehet majd nézni. Bár ha jobban belegondolok nagyon nincs is értelmes dolog más csatornákon este nyolctól. Fókusz - Aktív egyre megy vagy bulvár hírek, vagy semmitmondó bugyutaságokról, esetleg az rémisztgetés a cél, hát én egyikre sem vagyok kíváncsi! Így hát marad a Poirot. Persze "Jolán" (a távirányító) Kaszi kezében így a beleszólásom, hogy mit nézzünk csak 30 %, de kedd este az enyém!!! :-)

Még mindig van beteg a családban

Miután Dani meggyógyult és kedden ment oviba, a lányok még mindig köhögtek. Kaszi  hétfőn hamarabb jött haza a munkahelyéről, mert lázas volt. Csütörtökig végig lázas volt és a hólyagja is felfázott, így nagyon  szenvedett és szenved még mindig. Állandóan fáj a feje is és a bőre is érzékeny. Pénteken már egész jól volt, így a körzeti dokival megbeszélte, hogy kedden már megy dolgozni, aztán estére megint belázasodott. Így volt ez ma is, pedig az antibiotikumból már csak egy van. Lehet hogy még egy adagra lesz szüksége a teljes gyógyuláshoz? 
És mindez mintha nem lenne elég, pénteken kora délután észrevettük, hogy Zoé szeme egyre csipásabb, hiába törölgetjük. Szerencsére még időben odaértünk a körzeti dokihoz és ahogy Kaszival sejtettük, kötőhártya gyulladást kapott a jobb szemére. Szemcseppet kapott rá. 
Mivel a kötőhártya gyulladás fertőző, ezért a játékokat lefertőtlenítettük, külön játszószőnyeget kaptak és minden másra is oda figyelünk amit eddig esetleg közösen használtunk náluk.

Remélem minél hamarabb meggyógyul mindenki és boldog egészséges napok várnak ránk!!!

Ui.: Dani ma elutazott Debrecenbe az őszi szünet idejére, így csendesebb lesz a lakás a következő héten.

2010. október 28., csütörtök

Lányok és a mozgás

Már jó ideje tervezem, hogy leírom a lányok mikor kezdtek el hasra fordulni, most elérkezett az idő, összeszedtem a gondolataimat.

Zoé volt a gyorsabb, talán azért mert ő mégiscsak valamivel könnyebb, mint a Hanna. 2010.09.10.én volt a nagy nap amikor is először hasra fordult. Utána vagy másfél hétig nem csinálta, de aztán ráérzett a dologra és azóta bármikor képes hasra fordulni. Tegnap, azaz október 27-én figyeltük meg, hogy szépen teszi a kezét egymás után és így gyorsan tud magán körbe fordulni. Azonban hasról hátra fordulni még csak véletlen szerűen tud, legalábbis szerintem, hisz ha elfárad akkor "brümmög", hogy fordítsuk vissza. A fejét sem szereti lerakni ha hason van, hogy így pihenjen, illetve ha mégis kénytelen, mert anya nem ér rá, akkor arcát teszi le a földre, mint a strucc, nem akarja elfordítani oldalra. 

Hanna 2010.10.10-én fordult meg először magától. Ezután ő is kihagyott pár napot, de azóta bármikor hasra fordul amikor ő akar, még akkor is amikor én nem szeretném (például pelenkázás közben). Oldalra fordulás nála még inkább küzdés, de remélem Hanna is gyorsan rá jön hogy, hogyan megy ez gyorsan. Valamiért ő sem akarja a fejét letenni ha hason van. Ő már többször a hátára fordult egyedül, de neki sem ez a kedvenc elfoglaltsága. Már nagyon ügyesen rázza a csörgőket és egyéb játékokat, és szinte mérges ha egy játék nem csörög - zörög.

Kaja ügyben ott tartunk, hogy kereken egy hónapja délben csak "rendes" étel van. Hogy mi a rendes étel? Hát alma, körte, banán a gyümölcsök közül, sütőtök, krumpli a zöldségek közül. Egyszer volt brokkoli és zöldborsó de ezek nem jöttek be a csajsziknak. A zöldségek nem igazán fekszenek nekik, még Hanna csak - csak megeszi őket, persze almával dúsítva, azonban Zoénak egyáltalán nem ízlenek. Hetente egyszer kapnak "tejbegríz" vagy "tejberizs" bébikaját. Üveges bébi kaját még nem kaptak. Azt hiszem lassan egy kis hús is megjelenik a kajájukban.

Most ennyi, a  változásokat, fejlődéseket is majd rögzítem itt és így mindenki képben lesz. :-)

2010. október 23., szombat

Jól sikerült meglepi Daninak

Tegnap elhatároztam, hogy mivel a játszóházas szülinapi parti elmaradt, ezért sütök Daninak egy tortát a szülinapjára. Persze nem tudtam titokban tartani a dolgot ezért amikor rákérdezett, hogy neki sütöm-e akkor azt mondtam, hogy Viki kérte, hogy süssek neki egy tortát. Elszomorodott, de nem esett kétségbe, inkább megkért hogy süssek neki is egyet, illetve nekünk hármunknak. Mikor megígértem, hogy majd fogok neki sütni teljesen megnyugodott. Aztán délután a meggyújtott gyertyákkal bevittem a szobába a tortát Kaszi áthívta Danit a nagyszobába. Azt a földöntúli boldogságot amikor meglátta a tortát és elénekeltük neki a boldog szülinapot teljesen el volt ájulva. Így még semminek nem örült, egyetlen egy játéknak sem. 



Húsos táskákat csinált a család

Még a múlthét vasárnap készítettük a húsos illetve paradicsomos-kolbászos táskákat, de a gyerekek ápolása mellett nem volt időm leírni. 
Kaszi elkészítette a édes chilis kolbászos paradicsom mártást, került bele még maradék kukorica is. Ennek a receptjét nem tudom mert az mindig a Kaszi kedve és ötlete szerint készül, persze vannak benne állandó elemek is, de ez az ő titka. Pár kép következzék a folyamatról:

A kezdet.

Az édes chili hozzáadása után

És a végeredmény
A táskák másik fele gyros ízesítésű csirke mell hozzá még ömlesztett sajt és mozzarella sajt.
A leveles tésztát kinyújtottam, majd Dani hathatós segítségével kiszaggattuk és megtöltöttük a korongokat.


Dani a nagyon sokat segített :-)
Sütőlapra téve tojással megkentük és a paradicsomosat szárított bazsalikommal megszórtuk a könnyebb, hogy biztosan tudjuk melyik milyen töltelékes.



 És íme a végeredmény:


2010. október 18., hétfő

Betegek a gyerekek!

Ma reggelre Dani lázas lett. A reggeli ébresztésnél panaszkodott, hogy fáj a bal füle mögött, a torka és a hasa. Megfogtam a fejét és éreztem baj van. 37,9 C-os volt a hőmérsékete. Oviról persze szó sem lehetett. Aztán napközben 4 óránként lázcsillapítót kapott, meg hűtőfürdőt is vett, de a láz mindig vissza jött a lázcsillapító hatásának múlásával. 14.40-re kaptunk a körzetihez időpontot, mivel délben 39,9 C-os láza volt ,hívtam Kaszit, hogy  jöjjön haza és vigyen el minket az orvoshoz, mert Dani így nem fog tudni elgyalogolni. 
Daninak dagadtak a nyirokcsomói, piros a torka, de nem tüszős és a bal füle sem csillog annyira, de még az sincs begyulladva. Így lázcsillapítás a feladat, a sok pihenés mellett. 
Zoé és Hanna péntek óta köhögnek és szörcsög az orruk, így őket is megmutattuk a doktor néninek. Mindkettőnek tiszta a tüdője, de a torkuk kicsit piros. Orrszívás, C vitamin és orrspray a gyógyításuk módja. Természetesen ha romlik az állapota valamelyiknek is akkor újra konzultálok a doktornővel. 
Nagyon de nagyon remélem, hogy Dani szerdára már jobban lesz és így nem kell lemondanom, illetve későbbre tettetnem  a torta rendelést, illetve a pénteki játszóházban lévő szülinapi bulit. Oviba már biztos nem megy a héten, itthon lesz velünk. Kicsit félek hogy mi lesz éjszaka, de reménykedem, hogy mindenki békésen aludni fog és reggelre Dani is jobban lesz.

2010. október 15., péntek

Húsos pite és a maradék tészta esete

A múlthét péntekre készülve húsos pitét találtam ki amit már csütörtökön elkészítettem. A hús kicsit sok lett, illetve a leveles tésztából is marad ki mindig ezért kitaláltam, hogy a nemrég vásárolt kiszúró és töltő formámat kipróbálom és csinálok húsos táskákat.

A húsos pite úgy néz ki, hogy a pulyka vagy csirke mellet felkockázom apróra és befűszerezem (mindig kicsit másként), most éppen só, bors, majoránna és egy kis bazsalikommal majd kevés olaj rá. Kicsit érlelem az ízeket a hűtőben, majd serpenyőben pirosra sütöm, és kicsit kihűtöm. 3 tojást, 2 dl tejszínt, kb. 10 dkg reszelt sajttal és kicsi sóval összekeverek. A leveles tésztát (én mindig mirelitet használok) lisztezett felületen kinyújtom és a formának megfelelően levágom. Többnyire a kapcsos tortaformában csinálom, tehát kibélelem a tésztával a formát úgy hogy az oldalán felfelé mindenhol legyen. Ezután megy bele a hús rá a tejszínes szósz. Ezután jönn a neheze, a tésztát elkezdem a tetejére hajtogatni és ahol egymásra ér ott tejföllel megkenem az alul maradó tésztát, hogy össze ragadjanak. Ahol esetleg nem ér össze a tészta oda a maradékból vágok egy darabot. A tetejét is megkenem tejföllel és a 210-230 C-os sütőben megsütöm.

A húsos batyuhoz a maradék tésztát elnyújtottam és a formával kiszaggattam, majd a maradék hússal és krémsajttal megtöltöttem és összezártam őket.
 (Na jó ezt már a fénykép kedvéért nyitottam ki még egyszer azért ilyen a széle.)

Sütés előtt tojással megkentem a tetejüket és 220-240 C-os sütőben addig sütöttem míg aranysárgák nem lettek. Íme a végeredmény.


És a nap poénja az hogy mind Kaszinak, mind Daninak és nekem ez a pár töltött tészta jobban ízlett mint maga a fő kaja, így meg is egyeztünk, hogy inkább ilyen picikéket süssek mint a nagy pitét.

A nap mondása!

Tegnap Dani a konyhában tobozokból és makkból egy mókust próbált meg összerakni, a ragasztó nem ragasztotta össze a darabokat ezért fogpiszkálóval próbálkozott. A fogpiszkálót bele akarta szúrni a makkba, nem ment neki, mert túl kemény volt a héja, ezért kitalálta, hogy a szék háttámlájához a "vashoz" üti egy kicsit a makk végét és majd akkor megreped és bele tudja szúrni a fogpiszkálót. Na én erre mondtam neki, hogy az nem fog menni, de ő csak ütögette a makkot a székhez. Mit ad Isten tényleg megrepedt a makk pont ott ahol ő szerette volna és már szúrta is bele a fokpiszkálót. Persze mondja hogy ő egy zseni hogy ezt megtudta csinálni. Ezután azt mondja nekem: " Anya ha felnőtt leszek megváltoztatom a nevem." Hogy én mit gondoltam erre a mondatra azt megfogalmazni nem igazán lehet, de valami olyasmit hogy de nem szeret minket ez a gyerek. Persze kérdezem mire akarod változtatni a neved? "Zsenire, hisz én olyan zseni vagyok." Na megnyugodtam hogy nem minket nem szeret. Persze elmagyaráztam hogy a zseni az egy jelző, mint a szép vagy okos és hát így sem hívnak senkit sem, de ettől függetlenül tényleg okos hogy ezt kitalálta és véghez vitte.

2010. október 13., szerda

Újra mérésen voltunk

Eltelt egy hónap és megint a körzeti doktornőnél voltunk, hogy megnézze a lányokat mennyit nőttek és minden rendben alakul-e.
Jelentem mindent rendben talált, illetve Zoénak nagyon kicsit piros a torka de nem vészes nem kapott rá semmit.
A mérés eredményéről csináltam egy szép kis grafikont Excelben, de sajnos nem sikerül sehogyan sem beillesztenem ide így csak az adatokat másolom be. A táblázat végére Danit is oda tettem, hogy lássam a csajok hogy állnak hozzá képest. Tudom nem kellene hozzá hasonlítanom a lányokat, de mindig megteszem. Persze nem vagyok kétségbe esve, hogy mennyivel kisebbek, mert tudom hogy szépen fejlődnek és ez a lényeg. Íme a táblázatok súly és hossz növekedésre:






hónap Zoé Hanna Dani
  gramm gramm gramm
0. 1950 2450 3700
1. 3020 3420 4830
2. 4530 4870 6320
3. 5260 5700 7355
4. 5930 6530 7900
5. 6530 7070 8360
6. 6970 7650 8140







hónap Zoé Hanna Dani

cm cm cm
0. 41 48 55
1. 47 49 57
2. 52 54 59
3. 56 58 64
4. 57 61 67
5. 61 63 69
6. 62,5 65,5 72