2011. január 29., szombat

A nap mondása! 3.

Ma az Arnold szülinapjára mentet a kocsiban beszélgetve egyszer csak ezt mondja Dani:
Apa elmondanám, hogy le tudom fordítani a Villám Mcqeen-t angolról!
???? 
Na hogy van angolul? - kérdeztem
Azt nem tudom. - válaszolta

Jót derültünk rajta.

A szülinap az Állatkerti játszóházban volt, íme pár kép, amin kalóznak öltözve kincset kerestek a gyerekek:







 A lányokkal míg mi oda voltunk Anyu, Apu és Irénke nénje volt.
Hálás köszönet érte!!!!

2011. január 28., péntek

Fényképek

Múlthét pénteken szokásosan a Baba-Mama Klubban voltunk, ahol egy fényképész készített fényképeket az eseményekről, ami nem volt más, mint kötetlen beszélgetés a felnőttek részéről, a gyerekek pedig mentek amerre akartak a helyiségben. A srác nagyon jó képeket készített a gyerekekről amint játszanak, érdeklődve nézik egymást és esznek. A csajokról sok kép készült, nekünk a 87. kép a nagy kedvencünk! Ha már elég kíváncsiak vagytok akkor irány a http://attilakovacs.info/hvg_cserepeshaz/ oldal. 
Nektek melyik a kedvencetek?



2011. január 26., szerda

Sajtos - virslis krumplipüré



Ma egy régen készített ételt főztem, Kaszi említette a napokban, hogy szívesen enne megint ilyet, így jobb ötletem nem lévén holnapra el is készítettem.
Szerintem ez egy kevés munkával, kevés hozzávalóból könnyen elkészíthető, olcsó étel.
2-3 adag lesz a következő receptből:

60 dkg tisztított krumplit aprítunk és megfőzzük. A főzővíz nagyon kevés legyen, éppen csak ellepje a krumplit. Ha megfőtt a krumpli egy keveset leöntünk a főzővízből, de maradjon alatta is vagy 1-1,5 dl. A krumplit összetörjük és adunk még hozzá 4 dkg vajat, 1 dl meleg tejet, borsot és 10 dkg reszelt sajtot.  Ha szükséges meg is sózhatjuk még, esetleg aki otthon eszi 1 gerezd fokhagymát is reszelhet bele.
Az ízesített krumpli felét (2/3-át) egy kb.15x15 cm-es jénai tálba tesszük miután kiolajoztuk azt. A krumplira 4 db virslit félbevágva teszünk és a maradék krumplival befedjük. 190 C-os sütőben 30 percig sütjük, a végén ha van a sütőnkben grill, akkor meg is grillezhetjük a tetejét, hogy színt kapjon.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

Már székben ülve esznek

Hanna és Zoé: Kajcsira várva.


Hétfőn vettem elő a székre szerelhető etetőszékeket (eddig a szekrényben várakoztak, hogy megtanuljanak ülni a lányok). Hanna már a múlthéten is többször jelét adta (addig sírt míg ki nem vettem a hordozóból és az ölemben ülve meg nem etettem), hogy már nem akar a hordozóban enni, így előkerültek a székek. Kijelenthetem, hogy szeretnek benne ülni és így enni, illetve ott ücsörögni kicsit, míg én teszek-veszek a konyhában. 
Hogy miket esznek mostanság?
Párolt zöldségeket (brokkoli, cukkini, krumpli, répa, cékla) csirke-, vagy pulykamellel és kevés olívaolajjal, a  sült sütőtök is nagy kedvenc. Párszor kaptak már rizst is zöldséggel vagy gyümölccsel. Ma ettek először durumlisztből készült tésztát brokkolival és hússal, ez is ízlett nekik. :-) Természetesen még mindent turmixolok nekik, hisz még egy foguk sincs.
Eddig  kétszer vagy háromszor kaptak kész bébiételt, amikor úton voltunk, de néha még elvinni is az általam készített kaját vittük.
Tejpépeket viszont szívesen vásárolok nekik uzsonnára, mert hamar elkészül és biztosan megeszik. Jól jön ha akkor értünk haza valahonnan, vagy vendégségben vagyunk, illetve a téli friss gyümölcs kínálat igencsak szűkös.


Tele a pocink! :-)

2011. január 22., szombat

Császármorzsa

A héten szerdán császármorzsát sütöttem leves után másodiknak. Van már egy éve is, hogy utoljára készítettem, pedig nagyon szeretjük, de új sütiket kipróbálni még jobban, hát így esett, hogy ilyen sokáig nem került az asztalunkra. 
Szerintem olcsó és gyors az előállítása és a végén még az is megadatik, hogy mindenki kicsit a saját ízlésére formálja, azaz azzal és  annyira ízesíti amivel és amennyire szeretné.
Íme a recept és elkészítése:

2,5 dl liszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
Igen, igen deciliter a mértékegység eddig mindennél!
Ezt a három hozzávalót összekeverjük és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a dara megdagadjon. (Na nekem majdnem egy egész napot pihent a hűtőben, hogy miért ennyit hát ne is kérdezzétek, de baja nem lett!)
Ezután hozzákeverünk:
2 cs. vanillincukrot
10 dkg cukrot
4 db tojás sárgáját

A 4 db tojás fehérjét külön tálban felverjük és a jól összekevert masszába keverjük, de csak óvatosan, nagyon ne törjük össze a felvert fehérjét, hisz ettől lesz levegős a kész morzsa.
Ha mindent összekevertünk akkor egy nagy teflon serpenyőben (legyen legalább 4-5 cm-es a fala) diónyi vajat olvasztunk és a meleg serpenyőbe a  massza 1/3-át bele öntjük. Pár percig ne piszkáljuk, hagy szilárduljon és barnuljon meg kicsit az alja. A teteje még folyós amikor az alja már szépen megbarnult, na ekkor elkezdjük kavargatni, törekedjünk arra, hogy a nyers részek kerüljenek alulra a pirultak felülre. Kavargatás közben a fakanállal (én lapos végűt használok) aprítsuk is a sült részeket, így kapunk a végén morzsát!
Akkor van kész ha minden darabnak van színe, na nem csak sárga hanem kicsit pirult is. 
A maradék 2/3-ot még kétszere sütjük ki, ne feledjük újra és újra a vajat a serpenyőbe tenni!
A tésztába lehet tenni mazsolát, de mi nem szeressük azt, így a recept is mazsola mentes.
Szerintem langyosan a legfinomabb és mérsékelt mennyiségű baracklekvárral, de Dani ette már csak porcukorral is, Kaszi meg jó sok baracklekvárral.  Természetesen ha marad belőle másnap felmelegítve is nagyon finom.
Sajnos képet egyelőre nem készítettem, de legközelebb pótlom és ide teszem.

Végre megvan az új gofri és szendvics sütőm!



Már két hete, hogy a karácsonyra kapott 3 in 1-ben sütőm elromlott, egész egyszerűen sütés közben nem melegített tovább. Következő hétvégén, azaz a múlthétvégén sikerült visszavinni és a pénzt vissza is kaptam, ma kipótolva az összeget vettük a fent látható gyönyörűséget!  Ebben csak gofrit illetve melegszendvicset lehet készíteni, de ez nekünk bőven elég, hisz hússütésre ott a tűzhely. :-)
Rögtön ki is próbáltuk benne a gofri sütést:



IGEN Mickey egér formájú gofrit süt!!!!
Egy három gyerekes család ezt meglátva nem dönthetett más mellett, főleg úgy hogy teljesen versenyképes volt az ára.
A kész melegszendvicsre pedig Mickey egér fejének a körvonala van rásülve, holnap este ezt is kipróbáljuk és felteszem ide a képet.

Fincsi lett!


A gofri tésztám még nem az igazi, nem elég édes ahhoz, hogy magában finom legyen, persze pudinggal vagy más édes feltéttel finom, de magában nem. Mivel Dani este már nem ehet csokisat így a pudingot és mogyorókrémet sem tehet rá magában meg nem ízlett neki, tehát édesebbet kell találnom, vagy a mostaniba több cukrot tennem. Amint kikísérleteztem a jó receptet közzé is teszem!

Addig is aki tud süssön egyet, a többiek vagy a fogyókúrázók csak nézzék a miénkről készült képeket! :-))))

2011. január 21., péntek

Lányok és a mozgás 9.

Éppen hogy lejegyeztem, hogy Zoé párszor négykézláb állva pakolta előre a lábát,  máris újabb fejlemények vannak. 
Tegnap gyógytornán voltunk ahol Vikinek elmondtam, hogy szerintem  Zoénak csak egy kis segítség kellene a részéről és már négykézláb közlekedne. Viki meg is "mászatta"  Zoét aki szokásosan végig sírta a feladatokat és így észre sem vette, hogy segítség nélkül halad előre négykézláb. 
Nagyon kíváncsi voltam hogy otthon is fogja-e csinálni, de erre egészen késő délutánig várnom kellett, ugyanis a tornáról a munkahelyemre siettünk, onnan pedig Kaszi melóhelyére. A melóhelyemre azért mentünk, mert az adóbevalláshoz és az idei évi adókedvezmények miatt aláírni valóim voltak bent. Kaszi pedig megkért, ha már úton vagyunk akkor menjünk be hozzá is és legalább együtt tudunk haza jönni, illetve az ő kollégái is láthatják megint Zoét és Hannát.
Öt körül értünk haza, és a lányok alig várták, hogy mászhassanak! Hanna élvezettel foglalta el a szobát, de Zoé sem akart lemaradni mögötte és egyre többször állt négykézlábra és tett meg egyre hosszabb távokat. 
Még mindig van hogy ha gyorsan oda akar érni akkor hasra vágja magát és kezével húzza magát előre, pont így:



De persze szorgalmasan gyakorolja a helyes közlekedési módot is:




Hanna pedig egyre többször szívesebben ül le és úgy játszik:




Tegnap este kicsit szórakoztunk a telefonok fényképezőgép kereteivel:
Puszilom azt a  csöpp kis szád!

A kis Sztár és a Testőre, miközben a "botlásáról" faggatják a riporterek
A bíróság nem hitt neki!

2011. január 19., szerda

Lányok és a mozgás 8.

Hanna már nagyon gyorsan eljut mindenhová ahová szeretne, illetve ahova bejárási engedélyt kapott. A folyosó és Dani szobája egyelőre tiltott terület. :-)
A betegségük alatt rájött, hogy sokkal könnyebb néha a hátán feküdve játszani, mint állandóan könyökölni, így napközben sokszor a hátára fekszik és úgy játszik. Amikor a földön ülünk oda jön és feltámaszkodik ránk és vagy félig kifordul vagy teljesen a hátára fekszik, olyan aranyos ilyenkor. 
A mai nap nagy két dolog is történt, az egyik ez: 


Igen Hanna ül!!!!
Ma 4-5 -ször láttuk, hogy szabályosan ül és nem csak pár másodpercre.



Zoé még mindig csak a kezével húzza magát előre, de már gyorsan közlekedik így és Ő is bárhova eljut, csak nem olyan gyorsan, mint Hanna. Ma több alakalommal láttam, hogy négykézlábra áll és teszi a kezét előre. Délelőtt még nem sikerült a lábát is a keze után tenni, így hasra "esett" (pedig a tornán kis segítséggel szépen megy négykézláb). Este láttuk, hogy 2-3 cm-t előre rakta a lábát négykézláb állásban. Holnap torna, remélem, hogy hétvégére már neki is menni fog a négykézláb közlekedés!


2011. január 16., vasárnap

Néhány kép és történetük.

Most néhány régebbi és friss képet teszek közzé és hozzá a kis történetüket, már korábban is terveztem ezt, de most kaptam egy határozott kérést, nem is kérést,  inkább felszólítást, hogy tegyem meg végre. :-)

Na lássuk az első képet!

Tavaly novemberében készült a kép. Kaszi rendszeresen azt játszotta a  lányokkal, hogy a cumit kivette a szájukból a szájával és a lányok szájjal, vagy kézzel visszaszerezték azt. A képen éppen Hanna szerzi vissza a cumiját.

A következő képen Dani látható december elején. Az óvodából 5-6 gyereket elvittek egy közeli iskolába az óvodások Mikulás kupájára. Sport vetélkedő ez, ahol volt futás, váltó versenyek és helyből ugrás is,  amit Dani meg is nyert! A versenyen összesítve az 5. helyezettet érték el, de így is kaptak kupát, melyet Dani örömmel mutatott meg nekünk. 

Dani a kupával

és az oklevél
A következő képek a mai napon készültek. A jó idő minket is kicsábított egy kis sétára. A kellemest a hasznossal is összekötöttük így a séta előtt még egy - két dolgot elintéztünk.  Például az elromlott gofrisütőmet visszavittük, így megint nincs gofrisütőm :-( , és  vettünk nappali szoba ajtajára ajtórácsot, hogy a csajokat a szobában tartsuk. Miután haza jöttünk Kaszi fel is szerelte és rájöttünk, hogy nem jól záródik, így már meg is beszéltem Mónival, hogy kedden visszavisszük és nézünk másikat. Nincs szerencsénk a mostanában vásárolt dolgokkal. :-((((
Természetesen a séta közben megéheztünk (ebéd kimaradt itthon, hogy jó időben tudjunk indulni), így betértünk egy kajáldába és megtöltöttük éhező pocijainkat. A gyerekek élvezték a szokatlan  helyzetet és ülő alkalmatosságukat, na és persze azt, hogy mindent látnak.

Először ülünk ilyenben, de élvezzük!


Pá-pá apa!

Természetesen Ők is kaptak ennivalót.

Dunaparton

Dani és a Királylány (igen ez van a szobor lábához írva)
Hát ennyi a kimaradt és a frissen készült képekről. 

2011. január 15., szombat

41.

Bár a múlthéten pénteken volt Kaszinak a szülinapja, de mivel akkor betegek voltunk csak ma kapott tortát a Drága.  Ő kinézte a szakácskönyvből én pedig megsütöttem.
Sajnos nem lett elég édes de azért remélem elfogy!
Pedig a recept nagyon ígéretes volt.
Az ajándékot természetesen már a múlthéten megkapta.
Isten Éltessen!!!!

Januári mérések eredménye

Január 12-én ismét mérésen voltunk, az utolsó (november 24-i) mérés óta 7 hét telt el.  Mivel decemberben elhúzódó köhögés és orrfolyás miatt antibiotikumot kaptak, az elmúlt héten pedig azt a bizonyos vírust kapták el így nem híztak a csajok.
A doktornő az említett okok miatt nem aggódik, hogy nem híztak. Nyúlni nyúltak, így csinosodtak a lányok, tűnnek el a párnácskák róluk.

Következzék a megszokott táblázat:


hónapZoéHannaDani

cmcmcm
0.414855
1.474957
2.525459
3.565864
4.576167
5.616369
6.62,565,572
7.

73
8.666874
9,5.697075
















hónap Zoé Hanna Dani
gramm gramm gramm
0. 1950 2450 3700
1. 3020 3420 4830
2. 4530 4870 6320
3. 5260 5700 7355
4. 5930 6530 7900
5. 6530 7070 8360
6. 6970 7650 8140
7. 8500
8. 7000 7840 8750
9,5. 7000 7850 9000


















































Imádom ezt a képet!



































2011. január 11., kedd

Betegek voltunk

Az elmúlt 4 -5 nap betegek voltak a lányok és én is. Sikerült egy hányós - hasmenős bacit benyelnünk. Szerencsére enyhe lefolyású volt, de azért egy párszor kellett ágyneműt cserélnem és gyereket teljesen átöltöztetni. Nem részletezem a dolgokat, de azt mindenesetre leszűretem az első két este, hogy kevés a lepedőnk a lányok ágyába, valamint ilyen esetben jobb nejlont tenni a lepedő alá, mint gumis lepedőt, hisz azt is cserélni kell a rendes lepedővel együtt (a teteje frottír) , míg az előbbit lelehet törölni és többször újrahasználható, így a szennyes is csökken és vész esetén a gumis lepedő is jó rendes lepedőnek.
Nagyon bágyadtak voltak és csendesek az elmúlt napokban, Kaszi készített is egy pár fényképet ezekről a pillanatokról:
Még előtte ilyen édesen aludt Zoé.

Csak fekszem a hátamon és fogom a távirányítót. - Hanna

Kivagyok - Hanna

Ne fényképez már apa, nem vagyok jól!

Na, csak fényképezel?

Látszik mennyire rosszul vagyok? - Zoé



 
Szerencsére már Hanna teljesen túl van rajta, estére már rendes adagot evett. Zoé pocija még nem az igazi, mert még mindig kis adagokat eszik. Remélem holnap Ő is rendbe jön.

2011. január 7., péntek

Lányok és a mozgás 7.

Ott tartottam ezen a téren, hogy Hanna december közepén úgy közlekedett, hogy csak az egyik lábával tolta magát előre, de inkább még mindig a kezével húzta magát. 2011.-et úgy kezdte, hogy rájött a másik lábát is használni kell a mászásnál, így most már szépen mászik négykézláb, igaz kicsit még szétáll a lába, de ez már határozottan mászás. Most már nagyon gyorsan közlekedik és arra is rájött, hogy nyugodtan kimehet a szobából át a sajátjukba, onnan a Daniét is felfedezte már és a hétvégén már a folyosóra is kimerészkedett. Már mindenhova követne, de néha útját kell állni a saját épsége érdekében. Már keresem az ideális ajtórácsot a neten. :-)
Valamint arra is rájött, az elmúlt héten, hogy szépen fel tud térdepelni, ha anya combjára támaszkodik, vagy a kiságy szélébe. Ezért a kiságyban a fekvő felületé lejjebb kellet tenni.

Azért is megnézem mi ez! - Hanna
Zoé december 25-én késő délután jött rá, hogy hogyan húzhatja  a kezével előre magát, persze Ő is a  "fóka " módszert választotta, azaz a két kinyújtott kezével húzza előre magát, a két lábával pedig a levegőben kalimpál. Aztán egy hétig szinte nem is csinálta. Hannát az elején lehetett távirányítóval és telefonnal motiválni, hogy haladjon előre, na ez Zoénál nem működik, ha valami nagyon messze van akkor el sem indul érte. Zoé is az új évet választotta, hogy az egy hét szünet után újra húzza magát előre. Eleinte csak akkor csinálta, hogy ha azt hitte senki nem látja, motiválni továbbra sem lehet.


Hát most itt tartanak, ha változás lesz azonnal írom! :-)



2011. január 3., hétfő

Az elmúl két hét röviden

Először is B.U.É.K. minden kedves olvasómnak! Tudom kicsit megkésve, de eddig se időm se kedvem nem volt a net felé nézni, jó volt csak a családdal foglalkozni.
Tehát december 20-ától Kaszi szabin volt, egészen a mai napig, két hétig együtt volt a család! Dani 21-től volt itthon. Azon a héten még felváltva mentünk el vásárolgatni a még kimaradt dolgokat, így nekem is alkalmam volt kicsit egyedül flangálni bevásárló központban, de rég is volt ilyen! Nem tagadom élveztem a dolgot.

Míg mi a lányokat etettük Dani az asztalnál elaludt, a következő szendvicsét várta.


Nálunk a fát 23-án este díszítjük fel. Hogy miért ekkor? Régebben mikor Dani kicsi volt azért, mert 24-én nem jutott rá idő titokban díszíteni, így egy darabig meglepi volt neki. Az utóbbi két három évben viszont már részt vett a díszítésben. A másik ok, hogy így 24-én több idő marad a kaja készítésre.
Szentestét itthon töltöttük ötösben. Az ebéd után mindenki lefeküdt aludni, hogy Jézuska nyugodtan hozhassa az ajándékokat.


Pár kép 24-e délutánjáról:







25-én délelőtt indultunk le Debrecenbe, ebédre meg is érkeztünk. Most Szándokánéknál volt a közös karácsonyi ebéd. 
Innen csak egy kép, azért csak ez mert nem akarok senkit megsérteni, hogy csak ő(k) maradt le róla, de ezt az egyet mindenképpen meg akarom mutatni.

Mamát sikerült a meglepi bögrével megríkatni. A kép a bögrén az eljegyzésük után készült. 


Este még Anyuéknál is szétosztottuk a Jézuska által oda vitt ajándékokat.

Egészen szerdáig lent maradtunk, és így  tudtunk pár órát kettesben tölteni Kaszival, eljutottunk a Termálfürdőbe, a Piac utcát is láttuk este és vásárolgatni is tudtunk kettesben.
Dédi papa is meglátogatott minket (könnyebb volt  Neki jönni mint nekünk hozzá.)


Szilveszterkor délután átmentünk Istvánékhoz kicsit beszélgetni, de koccintásra hazaértünk.  Szombat és vasárnap még pihi volt (bár mosni, főzni kicsit kellet) mától indult a munka és ovi a fiúknak

A csajok sokat fejlődtek mászás terén, de ezt a következő bejegyzés témája lesz.