2011. szeptember 28., szerda

Másfél évesek a lányok

Ma másfél évesek a lányok.
Gondoltam gyorsan összefoglalom, hogy mit tudnak már. 

Mindketten már nagyon jól mennek, sőt szaladnak is. A mászással is nagyon jó állnak, mármint a mindenre felmászással, de erről már korábban írtam. 

Kedvenc helyük lenne, ha hagynánk!


A reggelit, uzsonnát és vacsorát ügyesen eszik egyedül, bár még majdnem mindent darabolok  nekik, de a fél túrós táskát nagyon gyorsan eltüntetik, azt bezzeg szépen harapják, míg a szendvicset szétszedik és csak a feltétet eszik meg. Ezért ha azt akarom, hogy kenyeret is egyenek akkor csak azt teszem először a tányérjukra  és majd csak később adom oda a sajtot és a felvágottat, paradicsomot. A pirítóst és a krémsajtos kenyeret is nagyon szeretik.

A beszéd már más téma. Nagyon sokat "beszélnek", kettőjük közül Zoé többet beszél, bár Dani mindkettőjüket túl beszéli. :-)
Tehát Zoé "szókincse" aja =anya, ad ide - bár ezt még csak párszor mondta, a nem-et is csak akkor halljuk ha már tényleg valamit nagyon nem akar.
Hanna még ennyit sem mond, tőle az aja-t is csak egyszer hallottam, amikor azért kiáltott, hogy a Zoét beárulja amiért felmászott a forgószékbe.  A nem-et ő is szokta mondani, bár nagyon ritkán. Sajnos többet még nem mondanak, bár már nagyon szeretnénk, hogy könnyebben megértsük, hogy mit akarnak. Aztán valószínűleg meg azt szeretnénk, hogy néha egy kicsit legyenek csendben. :-)

Jelenleg mindkettőjüknek 12 foga van.
Ruhákból a 80-as méretűeket hordják.

Na mit csináltak az én rosszcsontjaim?

2011. szeptember 22., csütörtök

Hétvégén az autómentes hétvégi programokon jártunk

Kihasználva a még mindig nagyon jó időt szombaton és vasárnap is az Andrássy úton sétálgattunk. Látnivaló bőven volt mindkét napra. Szombaton a Tudományok hídjánál kezdtünk fél kettő körül, de ott még csak a kipakolásnál tartottak, mert a rendezvény négy órakor kezdődött. Ekkor elhatároztuk, hogy elsétálunk az Andrássy útra és megnézzük az ottani programokat amiket az Autómentes hétvége jegyében szerveztek. 
Szombaton az Oktogonig sétáltunk. Ezen a részen a színházak és a különböző szállodák" mutatkoztak be". 

A kicsi Szabadság híd mögött.

Dani ismerkedik :-)





Gyerekeket itt levezethették fölös energiájukat.




Nézd mekkora szék és asztal!
Miután végig értünk a kitűzött útszakaszon vissza indultunk a Lánchídhoz ahol már javában be lehetett menni a sátrakba és megnézni a különböző dolgokat, mint például vulkáni kőzeteket, önjáró robotokat, szárazjeget ....
Már besötétedett mire végigsétáltunk mindenhol így a kivilágított látképben is gyönyörködhettünk, ami mostanában nagyon ritkán adatik meg nekünk.

Dani repülőgép szimulátort próbált ki.
Egy kis pihenő...

Dani, háttérben a Gellért heggyel.
Hát nem szép?



A vár.
Parlament alkonyatkor.



A nap végére mindenki alaposan elfáradt.


Vasárnap Irénke nénjénél voltunk ebédelni, majd onnan elindulva az Oktogon és a Hősök tere közötti részt néztük meg Feriékkel együtt. Ezen a részen több BKV-s busz volt kiállítva a nagyon régitől a legújabbig, régi sín autó és mozdony is volt, természetesen mindegyikre fel lehetett menni és megnézni testközelből, így a gyerekek nagyon élvezték a sétát.



A Nemzeti vágtához kapcsolódóan a települések bemutatkozó sátrai is ott voltak.  A vágtából a tömeg miatt semmit sem láttunk, így vissza fordultunk és haza indultunk.

Azt hiszem, hogy ezen a hétvégén alaposan megmozgattuk a lábainkat és Dani is sok élménnyel gazdagabb lett.

2011. szeptember 19., hétfő

Ha péntek akkor pizza!


Már több, mint egy éve bevezettük a pénteki pizza ebédet. Mindenki szereti és házilag készítve mindenkinek a kedvencét tudom elkészíteni, és hát az sem utolsó szempont, hogy az itthon készített pizza  lényegesen olcsóbb, mint ha rendelnénk. 

Az elmúlt egy évben volt időm kikísérletezni a számunkra megfelelő tésztát. A megmaradt pizzát hűtőben tárolva, majd mikróban felmelegítve finom puha lesz két nap múlva is.   A következő recept 3 db vékony illetve a közepesen vastag közötti pizzához elegendő,:

520 g finom liszt
250 ml langyos tej
1/2 cs friss élesztő
csipet cukor
~ 1 tk. só
~ 1/2 tk. szárított oregánó
~ 1 tk. szárított bazsalikom
~1,5 tk. szárított majoranna 
1-2 ek olíva olaj
~ 70 ml langyos víz

A tejben a csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. Míg az élesztő dolgozik addig a száraz hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe helyezem ( a fűszereket csak szemre szórom a lisztre, illetve az olajat is egyenesen az üvegből öntöm bele nem méricskélek pontosan). Az olaj hozzáadása előtt kézzel kicsit összekeverem a száraz hozzávalókat majd a felfutott élesztős tejet, az  olajat és a vizet  is hozzá adom. A kenyérsütőgép dagasztó programját indítom el. Ha lejárt akkor a megfelelő meleg eléréséhez ami a keléshez kell elindítok egy kenyérsütő programot aminek az eleje melegítés és mielőtt kavarni kezdené a tésztát le is állítom, így biztosan duplájára kell a tészta 30-45 percen belül. (kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető a tészta, ekkor kézzel dagasztjuk be és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük meg.)
A sütőt 210-220 C-ra bekapcsolom a gáztűzhelyt.
Miután megkelt a tészta lisztezett felületre teszem és 3 felé osztom, majd egyesével megpróbálom kör alakúra nyújtani. A kinyújtott tésztát a vajazott pizzasütőkre teszem.





Ezután a paradicsom szósz következik ami nálam csak annyi, hogy egy kis sűrített paradicsom konzervet szétosztok  a pizzatésztákon és a gyerekeknek ketchuppal dúsítom a felnőtteknek pedig vagy csípős ketchuppal vagy ha van itthon akkor csípős paradicsomos taco szósszal. 
Erre jön a pizza fűszer mix, ez szintén bolti.



Ezután a feltétek következnek. Dani mindig szalámis kukoricásat kér, természetesen sok sajttal. A lányoknak csak kukorica és sajt kerül rá. A gyerekek egy pizzán osztoznak, készítéskor fele - fele arányban, aztán van úgy hogy szinte az egészet (persze többszörre Dani eszi meg, mert a lányok uzsonnára nem esznek belőle sokat).


Nekünk a szalámi, kolbász, sonka, makréla vagy tonhal kerül feltétként, illetve én imádom a sült olajbogyót így az enyémre mindig kerül az is. Kukorica és a sajt is kerül rá, ez utóbbi mozzarella is lehet.

A sütés 20-25 percig tart, míg a tészta alja és teteje is szépen megpirul, de még nem szárad ki, ha kell a sütés végén, hogy a sajt szép piros legyen a grill-re váltom a sütőt. ( Az én tűzhelyem ilyenkor csak felül melegít.)



2011. szeptember 13., kedd

Dani Soltvadkerti táborban volt

Dani még júniusban volt a táborban, de csak mostanában kaptam meg az óvónők által készített fényképeket ezekből csemegéztem jó párat.
A tábor Soltvadkerten van, az Önkormányzat tulajdonában, így a kerület óvodáiból és iskoláiból ide menne táborozni a gyerekek. 

Hosszú az út!
Dani az emeleten aludt, itt éppen Matyival bohóckodnak.
 Első nap a megérkezés után zászlófelvonás is volt, majd délután fürödtek a tóban.






























A második és harmadik  nap is  a strandolt telt (persze ebéd után mindenki aludt egy nagyot).


Melyiket válasszam?

Készült csoport kép is.
Talán erre mondhatjuk, hogy alszik, mint a bunda.
Étkezés közben.

Harmadik nap est mozizás volt a Rió mesefilmet nézték meg.


Esténkén ment a kosarazás.
Negyedik napra virradóan vihar volt és lehűlt a levegő ezért a tó körül két órás túrán vettek részt a gyerekek, majd palacsintáztak egyet.

Párosan jó sétálni.
Ott egy béka.
A kilátóba is felmásztak.
Magaslati pihenő.

 Este "róka vadászat" volt, azaz az óvónénik által eldugót rókákat ábrázoló képeket kellett a társaságnak elemlámpa fényénél megkeresni.


Ötödik napon szeles idő volt ezért lovas kocsikáztak és fagyiztak a gyerekek, illetve a tábor területén játszottak.

Mindenki meg szeretné a pacit simogatni.


 Az óvónénik szerint nagy volt a választék és nagyon finom is volt a fagyi.
A szökőkutat is megnézték.
Körhintában is ültek.

Ez egy jó kép lett.

Este disco volt, bár hideg volt a gyerekek kedvét nem vette el a szórakozástól, sőt a lányok a hosszú nadrágra felvették a szoknyákat is, hogy legyen ami pörög rajtuk.
Várakozás közben jó bohóckodni.




Matyival és Andi nénivel, aki az egyik új óvónénije lett.

A csoport bulira kész.
Lég gitár bajnok.
Mondom...



 Másnap kicsit fáradtan, de élményekkel teli érkeztek haza, Dani kijelentette, hogy jövőre is szeretne menni a táborba. Hát ha minden jól megy rajtunk nem fog múlni.