2012. október 28., vasárnap

Nyaralás 2012. 10. nap

Kedden a pécsi kilátó torony és az állatkert volt soron, hogy megtekintsük.

Először a kilátóhoz mentünk.


Pécs látképe

közelítve

Kaszi és Hanna


Ennek a képnek a készítésekor jöttem rá, hogy a előszoba falán lévő kép rólam, Ágiról és anyuékról itt a kilátóban készült.

Nem tudtunk sokáig gyönyörködni a tájban, mert  a lányok féltek fenn a magasban. 

Elindultunk hát az állatkerthez. 

Lányok az autóban. (ablaknál Hanna ül)



Dani kicsit elaludt.

Állatkerthez érve tünődtünk, hogy vigyük-e a babakocsitkat magunkkal, de végül úgy döntöttünk, hogy gyalogoljanak csak a lányok. Nem sokára kiderült, hogy jól döntöttünk, mert olyan út volt bent, hogy azon a babakocsikat nem igazán tudtuk volna tolni. (A pénztáros nő szerint könnyen lehet bent babakocsival közlekedni. Biztos nem ment még végig az állatkerten babakocsival.)

Nézd anya!

(Itt vígan lehet babakocsit tolni?)


Lányok kedvencei a majmok voltak, szerencséjükre elég sok van belőlük a pécsi állatkertben. 
( Az állatkertről annyit mindenképpen meg szeretnék jegyezni, hogy sok fejlesztés férne még rá, egyik, másik ketrec siralmas állapotban van. Illetve a növények, bokrok ápolására több időt is fordíthatnának. Vannak szép részek is amiken látszik, hogy nemrég készültek, de ehhez képest a csimpánzok siralmas helyen élnek.)

Minket is bezártak!

Kaszi sem maradt kint.
Etetéshez vonulnak.
Nyuszi simogatóban.

Dani sem maradt ki belőle.


Hanna és Zoé vendégségben.

Mivel túl hamar végeztünk az állatkert megnézésével és a közelben éttermet sem találtunk, ezért bementünk a városba, hogy akkor egy gyors éttermet keressünk fel. Természetesen amilyen a mi formánk az étterem átalakítás alatt volt és csak a autós része üzemelt. A dolog tetőzése képpen itt sem kaptunk meg mindent amit rendeltünk, állhattunk még egyszer sorba, hogy kijavítsák tévedésüket.
Mivel közel jártunk a Zsolnay negyedhez ezért felkerestük azt. Parkolási mizérián túljutva szép látványban volt részünk. 

Mi lehet ez?

Kémény!
A váza és Kaszi.


Az sem babakocsi barát út.

Kis házikó előtt.


No comment.



Játszóteret is találtunk.
 Míg mi fáradtan ültünk a padokon addig a gyerekek játszottak egy keveset.


 Ez amit itt látsz az mind a gyár tetején van!





Ezután haza indultunk. A gyerekek természetesen jóízűen aludtak az üléseikben a szállásig.








8 éves lett

Dani tegnap töltötte be a nyolcadikat!

Mivel munkanapra esett a szülinapja hiába (szombat volt), ezért a nap elejét a suliban töltötte, majd fél kettőkor hoztam haza.
Addigra Kaszi már készítette a szülinapi ebédet. Dani kívánsága szerint spagetti carbonara volt. 




Péntek délután kitalálta, hogy két osztálytársát szeretné szombatra meghívni, így ők négy körül  érkeztek. Ekkor kapta meg a tortáját is. 


Kívánt is!


"Levágom a fejét!" - Dani





Ezután  a szobájában játszottak hazamenetelig.

Igen, igen a lánnyal nagy most nagy a szerelem! Bár már kiscsoport óta tart a hol vele hol nélküle állapot.


2012. október 11., csütörtök

Hernyó kifli






Ezzel a recepttel is már nagyon régóta szemeztem, de ma elérkezett a napja, hogy elkészítsem.
Ma csak a lányokat kellett hazahoznom, ezért először gyorsan haza jöttem és a kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat és a dagasztást elindítottam, pár percet még vártam, hogy tényleg megfelelő lesz az állaga és már mentem is a bölcsibe a gyerekekért.
Haza érkezésünk után, még egy kicsit várni is kellett, hogy a tészta a kétszeresére keljen. Ezután kétfelé vettem a tésztát és lisztezett felületen  vékonyra nyújtottam, majd ráraktam a sonkát és a sajtot,


ezután  daraboltam és a  végét bevágtam



majd a reszelt sajtot rászórtam


és feltekertem, méghozzá úgy hogy a bevagdosott rész sajtos része kerüljön felülre, a csíkok vége pedig alulra, hogy ne nyíljon ki.


A recept szerint a tepsin ismét a duplájára kell keleszteni, majd 180 fokon 20 percig kisütni. 
Nekem több mint 20 perc kellett, hogy megsüljön és nem is lett annyira piros a teteje, mint ahogyan azt  az eredeti receptnél láttam.

Azért hogy a későbbiekben könnyebb legyen az elkészítése leírom a hozzávalókat:

Tésztához:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 tk só
3 ek olaj
2 dkg élesztő

Töltelékhez: 
sajt, (lehet füstölt amit a közepébe teszünk)
sonka (vagy más kedvelt felvágott)


A kiflik készítése közben akadt két pár segítő kezem akik a mosogatásban segédkeztek:

Hanna mosogat

Ügyes vagyok?

Ez nagyon bulis! - Zoé

Megy ez nekem is!



2012. október 4., csütörtök

Cumi az cumi!

Most két és fél évesen, amikor próbáljuk Őket leszoktatni a cumizásról örvendeztettek, minket azzal, hogy nem mama-nak nevezik a cumit hanem cuminak. 


Tegnap vacsi után Zoé kereste a cumiját amikor felfigyeltem arra, hogy nem mama-nak nevezi hanem cuminak. Már annyira ráálltunk arra, hogy dekódoljuk a dolgot, hogy már jó párszor kimondta a cumi szót mire leesett a dolog.

Természetesen nagyon megdicsértem érte és puszit is kapott, majd amikor Dani is megpuszilta, akkor Hanna is jött és elkezdte ő is mondogatni, hogy cumi. 
Természetesen Hanna is bezsebelhette a dicséretet és a puszikat.


Már nagyon de nagyon sok mindent mondanak, naponta örvendeztetnek minket új  szavakkal. 
2 szavas mondataik vannak már, és ha valamit még sem értenénk meg, vagy nem tudják kimondani akkor kézzel lábbal elmutogatják a dolgot. Nagyon de nagyon imádom Őket ilyenkor. 
Persze máskor is, de Hanna egyszerűen "enni való" amikor elmondja az apjának, hogy mit csinált a Zoé vele, vagy hogy a bili helyett a fürdőszoba kövére pisilt. Ahogy jár közben a kis kezecskéje és amilyen komoly arccal adja elő a dolgokat ...

Na jó abbahagyom az ajnározást.


Napi sztori (Lányok)






Tegnapi nap egyik legmeglepőbb és egyben legaranyosabb története a következő:

A gyerekek ülnek az asztalnál és vacsoráztak. Én állva figyelem, hogy ki mit kér még. Zoét kicsit noszogatom, hogy egyél még egy kis kenyeret, puha a héja, edd meg.

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy Hanna felveszi Zoé cumiját és azt mondja neki: Egyél!
A cumit közben a kezében tartja, majd miután Zoé harapott egy falatot ismét megszólal: Egyél még! Miután Zoé teljesítette a felszólítást visszakapta a cumit.

Ezután pedig Hanna önként átadta a saját cumiját Zoénak, hogy akkor most Ő szóljon rá, hogy egyen. Természetesen Zoé azonnal átvette a másik szerepet és ő osztotta a parancsot, hogy egyen Hanna. 
Miután Zoé visszaadta Hanna cumiját jót nevettek együtt. 


Már sokszor tapasztalhattuk, hogy szó nélkül megértik egymást játék közben és teljesen egyszerre mozdulva, helyet változtatva cserelének szerepet. 
Az egyik leglátványosabb ilyen játékuk az amikor egymást "pelenkázzák".  Imádom őket ilyenkor nézni, hogy amikor pl. Zoé megnézte és rendbe tette Hanna pelusát akkor Hanna szó nélkül feláll, Zoé pedig a helyére fekszik és kezdődik Zoé pelusának ellenőrzése.