2011. szeptember 19., hétfő

Ha péntek akkor pizza!


Már több, mint egy éve bevezettük a pénteki pizza ebédet. Mindenki szereti és házilag készítve mindenkinek a kedvencét tudom elkészíteni, és hát az sem utolsó szempont, hogy az itthon készített pizza  lényegesen olcsóbb, mint ha rendelnénk. 

Az elmúlt egy évben volt időm kikísérletezni a számunkra megfelelő tésztát. A megmaradt pizzát hűtőben tárolva, majd mikróban felmelegítve finom puha lesz két nap múlva is.   A következő recept 3 db vékony illetve a közepesen vastag közötti pizzához elegendő,:

520 g finom liszt
250 ml langyos tej
1/2 cs friss élesztő
csipet cukor
~ 1 tk. só
~ 1/2 tk. szárított oregánó
~ 1 tk. szárított bazsalikom
~1,5 tk. szárított majoranna 
1-2 ek olíva olaj
~ 70 ml langyos víz

A tejben a csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. Míg az élesztő dolgozik addig a száraz hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe helyezem ( a fűszereket csak szemre szórom a lisztre, illetve az olajat is egyenesen az üvegből öntöm bele nem méricskélek pontosan). Az olaj hozzáadása előtt kézzel kicsit összekeverem a száraz hozzávalókat majd a felfutott élesztős tejet, az  olajat és a vizet  is hozzá adom. A kenyérsütőgép dagasztó programját indítom el. Ha lejárt akkor a megfelelő meleg eléréséhez ami a keléshez kell elindítok egy kenyérsütő programot aminek az eleje melegítés és mielőtt kavarni kezdené a tésztát le is állítom, így biztosan duplájára kell a tészta 30-45 percen belül. (kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető a tészta, ekkor kézzel dagasztjuk be és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük meg.)
A sütőt 210-220 C-ra bekapcsolom a gáztűzhelyt.
Miután megkelt a tészta lisztezett felületre teszem és 3 felé osztom, majd egyesével megpróbálom kör alakúra nyújtani. A kinyújtott tésztát a vajazott pizzasütőkre teszem.





Ezután a paradicsom szósz következik ami nálam csak annyi, hogy egy kis sűrített paradicsom konzervet szétosztok  a pizzatésztákon és a gyerekeknek ketchuppal dúsítom a felnőtteknek pedig vagy csípős ketchuppal vagy ha van itthon akkor csípős paradicsomos taco szósszal. 
Erre jön a pizza fűszer mix, ez szintén bolti.



Ezután a feltétek következnek. Dani mindig szalámis kukoricásat kér, természetesen sok sajttal. A lányoknak csak kukorica és sajt kerül rá. A gyerekek egy pizzán osztoznak, készítéskor fele - fele arányban, aztán van úgy hogy szinte az egészet (persze többszörre Dani eszi meg, mert a lányok uzsonnára nem esznek belőle sokat).


Nekünk a szalámi, kolbász, sonka, makréla vagy tonhal kerül feltétként, illetve én imádom a sült olajbogyót így az enyémre mindig kerül az is. Kukorica és a sajt is kerül rá, ez utóbbi mozzarella is lehet.

A sütés 20-25 percig tart, míg a tészta alja és teteje is szépen megpirul, de még nem szárad ki, ha kell a sütés végén, hogy a sajt szép piros legyen a grill-re váltom a sütőt. ( Az én tűzhelyem ilyenkor csak felül melegít.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése