2011. április 8., péntek

Joghurt torta babáknak



A másik egyéves szülinapi tortának joghurt tortát választottunk a lányoknak. Ezt is fél óra alatt el lehet készíteni és utána, már csak hűlnie kell. 

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformában elkészített tortához:

15 db babakekszet (~7,5 dkg keksz) alaposan összetörtem, hogy morzsa legyen belőle, majd 6 dkg olvasztott vajjal összekevertem és a tortaforma aljába nyomkodtam. Beraktam a hűtőbe, hogy szilárdabb legyen és elkészítettem a tetejét. 
6 doboz Könnyű és Finom epres joghurtot lábasba tettem és felmelegítettem annyira, hogy az ujjamat belerakva kicsit melegnek éreztem,ekkor 3 ek zselatint belekevertem és addig kevergettem amíg a zselatin el nem olvadt. Ekkor a tortaformában lévő kekszes alapra öntöttem és már mehetett is vissza a hűtőbe.

Mivel ezt készítettem el elsőnek teljes éjszaka a hűtőben volt mire kivettem a formából, szerintem minimum 5-6 óra hűtés kell neki, hogy teljesen szilárd legyen.
Felnőtteknek, vagy nagyobb gyerekeknek készülő torta esetén nyugodtan használhatunk rendes darált kekszet az alaphoz. Természetesen a joghurt ízesítése is szabadon változtatható és dúsíthatjuk még  gyümölccsel is a joghurt réteget, ebben az esetben a friss (vagy fagyasztott) gyümölcsöt a formába öntött joghurt rétegre tesszük vagy belenyomkodjuk, esetleg úgy és készíthetjük ha - ráérünk vagy nagyon szép sütit akarunk készíteni-, hogy csak fél adag joghurtot öntünk a kekszre és berakjuk a fagyasztóba fél- egy órára, után a gyümölcsöt szépen rárakjuk majd a joghurt másik felét is ráöntjük és így hűtjük tovább a hűtőben. 
Ha natúr joghurttal készítjük el akkor abba a melegítésnél 5 dkg cukrot kell tenni. 
Tehát a variációk száma végtelen!

Náluk a fiuknak ez a torta jött be jobban így megbeszéltük, hogy majd a nyári melegben fogunk ilyen sütit készíteni.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a torták, ügyes vagy. Én is kipróbálom. De ebben a joghurtosban 75 deka keksz van? Nem sok az 6 deka vajhoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia klarika22!

      Először is elnézést a késői válaszért!
      Most újra olvasva a receptet biztos, hogy nem 75 dkg keksz volt benne hanem csak 7,5 dkg azaz 75 gramm és 6 dkg vaj volt összekeverev.
      Mindjárt javítom is a receptet.
      Köszi az észrevételt!

      Törlés
  2. Kedves Andi! Szeretném ezt a tortát elkésziteni fiam elso szulinapjára. Esetleg abban tudnál segiteni, hogy a 6 doboz joghurt alatt mit értesz? 6 doboz kis joghurt? vagy nagy joghurt? Nincs ebben tapasztalatom. Koszi elore is.
    udv
    Mariann

    VálaszTörlés