2011. május 7., szombat

Fűszeres húsgolyók



Régi kedvencünket készítettem ma ebédre. Szeretjük, mert húsos, tésztás és persze paradicsomos, nyerő hármas számunkra, de mégsem a szokott módon.

A húsgolyók elkészítéséhez szükség van
1/2 kg sovány darát húsra (sertés vagy sertés és marha keverékére)
75 g zsemlemorzsa
1 ek szárított oregánó
1/2 ek szárított rozmaring (ma nem került bele, ugyanis nem volt itthon)
fél csokor finomra vágott petrezselyemlevél
1 tojás
1/2 citrom leve
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

(A friss petrezselyem és citrom elengedhetetlen a fűszerek közül a fantasztikus íz eléréséhez.)
Ezeket jól összekeverem.
Egy teflonos belsejű serpenyőbe 1-2 evőkanálnyi olíva olajat öntök és felmelegítem. Közben a masszából szűk evőkanálnyi menyiségeket gombóccá formálok és a két tenyerem között kilapítom kb. 3-5 mm vastagra és a serpenyőbe teszem. Addig sütöm őket amíg mindkét oldala szép színt kap, ekkor egy tűzálló tál aljába sorakoztatom őket.  Ezt a műveletet addig folytatom amíg a hús el nem fogy.

A paradicsom szószhoz
2 konzerv paradicsomot összeturmixolok és befűszerezek
1 kk. szárított oregánóval,
1 kk. szárított bazsalikommal
1 kk. szárított majoranával,
nagyobb csipet cukrot is teszek bele
kevés só és bors is mehet bele.

Az összekevert szószt a hús tetejére öntöm és egy mozzarella golyót rátépkedek. Ezután a forró  (~ 200 - 210 C-os) sütőben kb. 30 percig sütöm. Ez idő alatt a paradicsom szósz sűrűbb lesz és a sajt a tetején megpirul. 
Tipp: Mivel sütés közben a szósz "köpköd" vagy magas falú sütő edényt érdemes választani vagy egy nagyobb tepsibe ajánlatos tenni a tálat amiben sütjük a sütő nehéz takarítását így elkerülhetjük. :) Én a sütőben is használatos kerámia lábasban készítettem ma el. 


A paradicsomos húsgolyókhoz egy csomag spagetti tésztát főzök ki míg a sütőben sül a hús. 
Ebből a mennyiségből 4-5 adag lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése