2011. december 20., kedd

Reszelt túrós



Már többször sütöttem ezt a sütit és mindig elhatároztam, hogy felteszem ide a blogra a receptjét, de mostanáig valahogy mindig elmaradt. Az igazság az, hogy most sem a hétvégén készült a süti hanem még Kaszi névnapjára, a munkahelyére.  Kaszi elmondása szerint ott is sikert aratott. Nyáron pedig amikor az egyik kedves vendégünknek ezt a sütit készítettem akkor kiderült, hogy ők már régóta készítik és nagyon szeretik. Tehát lehet, hogy sok mindenkinek nem lesz újdonság, de a recept megőrzése végett mindenképp leírom ide. 
A hozzávalókból egy nagy mennyiségű süti jön ki (a 25x35-ös tepsim csordultig tele lesz), így van, hogy csak fél adagot készítek, ha tudom, hogy nem lesznek vendégeink.
 
Hozzávalók a  tésztához:
25 dkg vaj + a tepsibe,
1 cs. sütőpor,
40 dkg liszt + a tepsibe,
25 dkg cukor,
3 ek. kakaópor,
3 tojássárgája.

A töltelékhez:
50 dkg túró,
15 dkg cukor,
2 cs vaniliáscukor,
4 tojássárgája,
1 ek liszt,
7 tojásfhérje.

  • A tésztához a vajat felolvasztjuk, majd a sütőporral elkevert liszttel, cukorral, kakaóporral és a tojások sárgájával összegyúrjuk. (A tészta ragacsos lesz kicsit, de pont így jó.) A tésztát ketté vesszem és külön-külön folpackra  téve 4-5 cm-es átmérőjű hengert formálunk belőle, és légmentesen becsomagolva a fagyasztóba tesszük minimum egy órára, hogy a tészta jól lehűljön. Én többnyire úgy szoktam csinálni, hogy előző este mikor már a gyerekek alszanak összeállítom a tésztát és egész éjszaka a fagyasztóban hagyom. Másnap felhasználás előtt 10-15 perccel kiveszem és utána használom fel.
  • A sütőt kb. 190 C-ra bekapcsoljuk.
  • A töltelékhez a tojásfehérje kivételével mindent összekeverünk. A fehérjéket kemény habbá verjük és a töltelékhez keverjük óvatosan. 
  • A kivajazott, kilisztezett (min. 25x35 cm-es) tepsibe reszeljük az egyik adag tésztát. Reszeléshez én a nagylyukú sajtreszelőt használom. (végére érzem a karizmomat :-) ) Óvatosan egyenletesre igazítjuk és rátesszük a teljes tölteléket. Ezután a másik tésztát a tetejére reszeljük. A közepesen forró sütőben 35 percig sütjük a recept szerint. Nekem azonban még sose sült meg ennyi idő alatt, inkább 50 - 60 perc volt a sütési idő. Az, hogy megsült-e a tészta tűpróbával szépen ellenőrizhető.
  • Kihűlés (ilyenkor a közepe mindig beesik kicsit) után a tepsiben szeletelem fel és tortalapát segítségével veszem ki, bár a széle mindig összetörik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése